Ofrivillig barnlöshet

Endometriosis awareness project - dag 17
Ofrivillig barnlöshet
För de flesta går det ganska lätt att bli gravid, men för andra tar det längre tid och många behöver ibland lite hjälp för att lyckas. Endometrios innebär inte automatiskt att man inte kan bli gravid, men det kan göra det svårare för vissa medan andra inte har några problem alls. Enligt olika uppskattningar har kvinnor med endometrios ungefär 40-60 % chans att bli gravida jämfört med friska kvinnor och det kan bl.a. bero på sammanväxningar i äggledarna, problem med ägglossning, minskad livmoderfunktion eller problem med immunförsvaret.
Efter att man har försökt få barn i 1 år utan resultat har man rätt att göra en fertilitetsutredning, men kvinnor med endometrios bör inte försöka få barn för länge utan rekommenderas ta kontakt med läkare redan efter några få månader om man inte har blivit gravid. Vid en fertilitetsutredning kontrolleras bl.a. kvinnans menstruationscykel (hur många dagar det är mellan menstruationerna), ägglossning, livmoder, äggstockar, äggledare, hormoner och vikt samt att man kontrollerar mannens spermier - allt för att försöka få en bild av vad det är som orsakar barnlösheten. Hur en fertilitetsutredning går till skiljer sig från landsting till landsting, alla ovanstående delar behöver alltså inte ingå i alla landsting. Vissa erbjuder t.ex. inte kontroll av äggledarna och vissa kräver att man ska ha försökt längre än 1 år. Det brukar dock vara vanligast med en 1-årsgräns.
Om man inte hittar några avvikelser är det vanligt att man blir rekommenderad provrörsbefruktning (IVF) som nästa steg om man fortfarande vill ha barn. Man kan också bli rekommenderad provrörsbefruktning om man hittar några avvikelser (som PCO) men då brukar det vara ett eller flera steg innan man kommer dit - t.ex. att man får prova ägglossningsstimulerande och fungerar inte det kan provrörsbefruktning bli aktuellt. Man kan få provrörsbefruktning bekostat av landstingen. Hur många försök som bekostas och vilka krav som ställs på paret är olika beroende på vilken klinik man gör behandlingen på.
Det kan vara svårt att veta när man ska ta kontakt med läkare gällande en fertilitetsutredning om man inte har fått en diagnos ännu och jag tycker därför att alla kvinnor som misstänker att de har endometrios och som har försökt få barn i några månader ska få träffa en läkare för att diskutera båda delarna, svårigheterna att få barn och misstankarna om endometrios. Jag tvivlar dock på att detta skulle kunna bli verklighet då det säkerligen är en kostnadsfråga och sen är det ju så att kunskaperna kring sjukdomen är alldeles för dåliga.